ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΕΑ 17-2-2020 ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ  ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΕ Ν.Π.Δ.Δ. 

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων αποφασίζει ομόφωνα ότι στέκεται κατηγορηματικά αντίθετη σε κάθε πρόταση και πρόθεση για μετατροπή των κρατικών μουσείων που λειτουργούν ως ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ., σε Ν.Π.Δ.Δ..

Η σχετική εξαγγελία της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας ΥΠ.ΠΟ.Α. εκφράζει μία πολιτική που στην πραγματικότητα στοχεύει στον ακρωτηριασμό  της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, στην παράδοση του μουσειακού πλούτου σε ιδιώτες, στην έκπτωση της επιστημονικής και μορφωτικής αποστολής των μουσείων από δημόσιο αγαθό σε αγοραίο προϊόν.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δηλώνει πως θα αντιταχθεί σε αυτήν την πολιτική, καλώντας και τα υπόλοιπα Σωματεία εργαζομένων στο ΥΠ.ΠΟ., αλλά και ευρύτερα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, να συστρατευτούν μαζί του.

 Σε αυτό το πλαίσιο αποφάσισε τη διεξαγωγή Επιστημονικού Συνεδρίου για τη διοίκηση των κρατικών Μουσείων και τις προτάσεις μετατροπής τους σε Ν.Π.Δ.Δ., στο οποίο θα κληθεί όλη η Υπηρεσιακή ιεραρχία και η πολιτική ηγεσία.


Πηγή: Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων



Σας ενημερώνουμε ότι η συνέντευξη τύπου του Σωματείου Εργαζομένων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου και ώρα 12.00 πμ στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού Μπουμπουλίνας 20-22.

Το Δ.Σ. του
Σωματείου Εργαζομένων του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Στις 24 Οκτωβρίου του 2019 το Σωματείο Εργαζομένων του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) μαζί με άλλα Σωματεία Εργαζομένων σε εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΠΟΑ ζητήσαμε συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Μενδώνη. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση στο αίτημα μας.
Στη συνέχεια, στις 12 Δεκεμβρίου του 2019  ζητήσαμε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού κύριο Γιατρομανωλάκη. Καταφέραμε να συναντηθούμε μαζί του μόλις στις 10 Φεβρουαρίου του 2020, όταν ήδη έκπληκτοι οι εργαζόμενοι μαθαίναμε την ημερομηνία έναρξης της δοκιμαστικής λειτουργίας του Μουσείου μέσω των δηλώσεων της κυρίας Μενδώνη στον Τύπο.
Ήδη από τις 23 Δεκεμβρίου του 2019 με σχετικό Δελτίο Τύπου έχουμε επισημάνει μια σειρά από σημαντικά προβλήματα τα οποία μπορούν να υπονομεύσουν τόσο τη λειτουργία του Μουσείου όσο και το σύνολο του έργου που οφείλει να προσφέρει στην κοινωνία ως θεσμός του σύγχρονου πολιτισμού.
Δυστυχώς από τις συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού  διαπιστώνουμε ότι το Υπουργείο φαίνεται να προωθεί πρόχειρες και επισφαλείς λύσεις, προκειμένου το ΕΜΣΤ να προχωρήσει στοιχειωδώς στη δοκιμαστική λειτουργία του. Σε καμία περίπτωση οι παραπάνω σχεδιασμοί δεν αποσκοπούν στην κανονική λειτουργία του επειδή δεν εξασφαλίζουν τους απαραίτητους όρους και τις αναγκαίες προϋποθέσεις που εγγυώνται στο κοινό την ποιοτική και εύρυθμη λειτουργία ενός μεγάλου μουσείου σύγχρονης τέχνης όπως το ΕΜΣΤ.
Σε σχέση με την περίοδο της δοκιμαστικής λειτουργίας, πέρα από τις σοβαρές ελλείψεις του προσωπικού στους τομείς της φύλαξης, της καθαριότητας και της εξυπηρέτησης του κοινού, έχουμε εντοπίσει και επισημάνει μια σειρά από αστοχίες, παραλείψεις, προβλήματα και λάθος εφαρμογές, αναφορικά με μέρος των εργασιών και του εξοπλισμού. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι τα παραπάνω ως αρθρωμένο σύνολο συνιστούν το ίδιο το έργο της υλοποίησης του συνολικού ανοίγματος του ΕΜΣΤ.
Οδεύοντας όμως προς την πλήρη λειτουργία του ΕΜΣΤ, τα χρόνια συσσωρευμένα προβλήματα όχι μόνο δεν επιλύονται αλλά παραπέμπονται συστηματικά στις καλένδες. Η τακτική αυτή μας προβληματίζει και μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Η στελέχωση του ΕΜΣΤ προχωράει με πολύ αργά βήματα και κυρίως μέσω της κινητικότητας ή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Έτσι, παραμένουν δραματικά υποστελεχωμένα τμήματα κομβικά για τη λειτουργία του Μουσείου, όπως το Τμήμα Οικονομικών Υπηρεσιών και Εμπορικής Διαχείρισης, το Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Εγκαταστάσεων και Εργαστηρίου Παραγωγής Ψηφιακών και Οπτικοακουστικών Έργων Τέχνης, το Τμήμα Παραγωγής Εκθέσεων και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων κ.α. Η μόνη ουσιαστική λύση για το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι η άμεση κάλυψη των οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό και η αύξηση τους στις 154 από τις 88 (που προβλέπει ο υπάρχων ιδρυτικός νόμος).
 Ως τώρα δεν έχει αναληφθεί καμία πρωτοβουλία προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα της διάρθρωσης του Φορέα και της εφαρμογής του οργανογράμματος. Προς το παρόν δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για το πότε και με ποια διαδικασία θα γίνει η τοποθέτηση της νέας διεύθυνσης, τη στιγμή μάλιστα που η επιλογή της «λύσης» του μεταβατικού διευθυντή αποδείχθηκε ατελέσφορη και προβληματική.
Οι εργαζόμενοι στο ΕΜΣΤ θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για ένα Μουσείο ανοιχτό στην κοινωνία, υπερασπιζόμενοι τον δημόσιο χαρακτήρα του και τους  καταστατικούς του σκοπούς.
Σωματείο Εργαζομένων του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης





Το Σωματείο Εργαζομένων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, σας καλεί σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στις 12.00 πμ στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού Μπουμπουλίνας 20-22 .
Η ημερομηνία, που το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες του για να υποδεχθεί το κοινό στην έκθεση της μόνιμης συλλογής του, πλησιάζει. Την ίδια ώρα όμως διαπιστώνουμε ότι μια σειρά από προβλήματα ζωτικής σημασίας, τα οποία μπορούν να υπονομεύσουν τόσο τη λειτουργία του Μουσείου όσο και το σύνολο του έργου που οφείλει να προσφέρει στην κοινωνία ως θεσμός του σύγχρονου πολιτισμού, μπαίνουν για μια ακόμα φορά κάτω από το χαλί.
Θεωρούμε καθήκον μας να ενημερώσουμε τον Τύπο  και το σύνολο της κοινωνίας ώστε μ’ αυτόν τον τρόπο να συμβάλουμε στην εξασφάλιση των όρων και των  προϋποθέσεων που εγγυώνται στο κοινό την ποιοτική και εύρυθμη λειτουργία ενός μεγάλου μουσείου σύγχρονης τέχνης όπως το ΕΜΣΤ.

Για το Δ.Σ. του
Σωματείου Εργαζομένων του ΕΜΣΤ

ο πρόεδρος                                                                    η γραμματέας
Κώστας Σβόλης                                                             Ελένη Καλαμπόκα

Όπως έγινε πριν λίγο γνωστό, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πήρε την απόφαση να καθαιρέσει τον Γιώργο Σκιαδαρέση από την θέση του Προϊστάμενου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της Parallaxi, ενάμιση μήνα πριν, ο Γιώργος Σκιαδαρέσης πιέστηκε να καταθέσει γνωμοδότηση στο ΚΑΣ υπέρ της απόσπασης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό του μετρό στην οδό Βενιζέλου, κάτι που αρνήθηκε να κάνει, καταθέτοντας αντίθετα γνωμοδότηση κατά της απόσπασης. Αντιτάχθηκε σθεναρά μέχρι την τελευταία στιγμή στο σχέδιο του τεμαχισμού και απόσπασης των αρχαιοτήτων, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με την καθαίρεση του.

Παράλληλα, η υπουργός Πολιτισμού δεν είχε τακτική επικοινωνία μαζί του, ως όφειλε, για να ενημερωθεί από εκείνον για το θέμα, όπως και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, παρά την επιδίωξη του Προΐστάμενου της Εφορείας Αρχαιοτήτων να επικοινωνήσει μαζί τους.

Σημειώνεται ότι στη θέση επαναφέρεται πλέον ο Ιωάννης Κανονίδης.


 *Ο Γιώργος Σκιαδαρέσης γεννήθηκε το 1969 και έχει πτυχίο Αρχαιολογίας από την Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο αρχαιολόγος είναι Διδάκτορας Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. στην Βυζαντινή Αρχαιολογία. Ήταν τα τελευταία χρόνια προϊστάμενος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Πηγή: parallaximag.gr