14/11/2022

Ως Διοικητικό Συμβούλιο χαιρετίζουμε τη μεγάλη συμμετοχή –σε επίπεδα που κυμάνθηκαν πάνω από το ποσοστό του 50%– των εργαζόμενων του Ε.ΜΣ.Τ. στην πανεργατική απεργία στις 9/11/2022. Για μια ακόμα φορά εκδηλώθηκε η αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε αφενός τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και αφετέρου τον δημόσιο χαρακτήρα του Μουσείου. Μαζί με τους χιλιάδες απεργούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στείλαμε το μήνυμα του αγώνα και της αντίστασης για την καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου των εργαζόμενων και την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Ωστόσο με την παρούσα ανακοίνωση καταγγέλλουμε επιπλέον τις εκφοβιστικές πρακτικές της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας, η οποία την ημέρα της απεργίας έστειλε e-mail – κοινοποιημένο προς όλο το προσωπικό του Ε.Μ.Σ.Τ., ζητώντας από την Υπεύθυνη Προσωπικού να μάθει ποιοι από το προσωπικό ΔΕΝ συμμετείχαν στην απεργία!

Είναι γνωστό ότι σε κάθε ανάλογη περίπτωση τα επίσημα στοιχεία για τη συμμετοχή στην απεργία συγκεντρώνονται από την Υπεύθυνη Προσωπικού, ώστε να βγει η μισθοδοσία του μήνα. Με αυτό το δεδομένο, ποια η σκοπιμότητα ενός τέτοιου e- mail, αν όχι η καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας και αντεκδίκησης απέναντι στους εργαζόμενους στο Ε.Μ.Σ.Τ.;

Εκτιμούμε ότι τέτοιου τύπου αντεργατικές πρακτικές εντάσσονται σε ένα ευρύτερο κλίμα ποινικοποίησης των εργατικών διεκδικήσεων και αγώνων, που εντείνεται το τελευταίο διάστημα τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Σε όλο το φάσμα των κινητοποιήσεων και των απεργιών, από την οινοποιία «Μαλαματίνα» και το πεδίο της εκπαίδευσης μέχρι τους χώρους της υγείας και των αστικών συγκοινωνιών, εργοδοσία και κράτος προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους/τις εργαζόμενους/ες και να ποινικοποιήσουν τους αγώνες τους.

Καλούμε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Μ.Σ.Τ. να τοποθετηθεί δημόσια και να διαχωρίσει τη θέση του από τις συγκεκριμένες πρακτικές εκφοβισμού που υιοθετεί η Καλλιτεχνική Διευθύντρια.

Δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω στην υπεράσπιση των στοιχειωδών συνδικαλιστικών ελευθεριών και ότι δεν θα ανεχθούμε ενέργειες εργοδοτικής αυθαιρεσίας που στοχεύουν στην υπονόμευση της αγωνιστικής διάθεσης των εργαζόμενων. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα.

Σωματείο Εργαζομένων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 

 

 

 

 

 

 

 

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Εθνικό Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει στη ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της 9ης του Νοέμβρη στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα.

Για μια ακόμα χρονιά οι πολιτικές της κυβέρνησης οδηγούν τους εργαζόμενους στη δραματική μείωση του εισοδήματός τους και στην αναπόφευκτη φτωχοποίηση. Με τον επίσημο πληθωρισμό πάνω από το 11%, τις υπέρογκες αυξήσεις στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και των υπόλοιπών πηγών ενέργειας, των καυσίμων και βασικών ειδών, όπως τα τρόφιμα, οδηγούν σε περαιτέρω υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου. Την ίδια ώρα συνεχίζεται χωρίς προσχήματα η λεηλασία και το πάρτι των «κολλητών» με τις απευθείας αναθέσεις και την ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών, όπως η υγεία, η παιδεία, το νερό, το ρεύμα, οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι, το φυσικό περιβάλλον.

Παράλληλα εντείνεται η προσπάθεια να μπουν στον γύψο οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των εργαζόμενων με την εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη (Ν. 4808/21), που στόχο έχει να περιστείλει τις δυνατότητες συνδικαλιστικής δράσης.

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης δεν εξαιρείται από τους κεντρικούς σχεδιασμούς της κυβερνητικής πολιτικής. Αντίθετα, εναρμονίζεται όλο και περισσότερο με αυτούς: οι απευθείας αναθέσεις είναι η μόνιμη πρακτική της Διεύθυνσης και της Διοίκησης του Μουσείου. Επιπλέον, αντί να καλυφθούν τα οργανικά κενά και οι ανάγκες που κάθε φορά προκύπτουν με μόνιμο προσωπικό υιοθετούνται με χαρακτηριστική επιμονή επισφαλείς μορφές εργασίας, όπως οι υπεργολαβίες, τα μπλοκάκια και, ακόμα χειρότερα, στην εργασία με τίτλο κτήσης. Οι τακτικές που ακολουθούνται παραμένουν προσηλωμένες στη διαιώνιση του κακοπληρωμένου και επισφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος στον χώρο του πολιτισμού.

Οι εργαζόμενοι στο Ε.Μ.Σ.Τ. –όπως και στον υπόλοιπο ευρύτερο δημόσιο τομέα– 12 χρόνια τώρα όχι μόνο δεν είδαμε καμία αύξηση στον μισθό μας αλλά, αντίθετα, είχαμε περικοπές που έφτασαν μέχρι και το 40%.

 

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Άμεσες αυξήσεις στους μισθούς μας
  • Φτηνό ρεύμα, καύσιμα, βασικά αγαθά
  • Ξεπάγωμα της διετίας 2016-2017
  • Επαναφορά 13ου-14ου μισθού
  • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας-Καμία περικοπή του
  • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) 
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα οργανικά κενά και οι πραγματικές ανάγκες του Μουσείου

 

            ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑ την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου

       για να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας!

 

      Σωματείο Εργαζομένων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης