Κάτω τα χέρια από το συνδικαλιστικό κίνημα στο χώρο της υγείας.

 

Η απόφαση του Υπουργείου Υγείας να απολύσει (μην ανανεώνοντας τη σύμβασή του) τον Κ. Καταραχιά, ακτινολόγο στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας, πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ (τη στιγμή που αποφασίστηκε η ανανέωση των συμβάσεων 3.000 περίπου επικουρικών γιατρών μέχρι τον Οκτώβριο του 2021), αποτελεί μια θρασύτατη επίθεση ενάντια σε ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα των υγειονομικών. Ο Κ. Καταραχιάς βρέθηκε πάντα στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων των υγειονομικών, που εδώ και ένα χρόνο διεκδικούν ουσιαστική ενίσχυση της δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και καθημερινά δίνουν πραγματικές μάχες μέσα στα νοσοκομεία για να αποτρέψουν τη διάλυση στην οποία τα οδηγεί η κυβερνητική πολιτική.


Η απόλυση όμως του Κ. Καταραχιά αποτελεί ταυτόχρονα και χυδαίο ρεβανσισμό ενάντια στον Κ. Καταραχιά και σε ολόκληρο το Σύλλογο Εργαζομένων του Αγίου Σάββα, ο οποίος αντέδρασε δυναμικά στις επιθέσεις που εξαπέλυσε η κυβέρνηση με τις ΕΔΕ εναντίον των εργαζομένων που νόσησαν από κορονοϊό. Η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει μ' αυτό τον τρόπο να επιρρίψει στους γιατρούς τις δικές της ευθύνες για την εξάπλωση της πανδημίας.


Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε, ότι η απόλυση του Κ. Καταραχιά αποτελεί την κορύφωση μιας γενικότερης επίθεσης της κυβέρνησης εναντίον του συνδικαλιστικού κινήματος των υγειονομικών, που έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες, με τη μορφή της βιομηχανίας εισαγγελικών διώξεων εναντίον συνδικαλιστών/στριών στην υγεία.


Οι επιθέσεις αυτές αποκαλύπτουν τις πραγματικές διαθέσεις που κρύβονται κάτω από τις υποκριτικές επευφημίες για τους “ήρωες υγειονομικούς” και οι οποίες θα μπορούσαν να συνοψιστούν στη φράση: λιγότεροι γιατροί / νοσηλευτές / νοσοκομεία, περισσότεροι αστυνομία και εξοπλισμοί.


Το συνδικαλιστικό κίνημα και ολόκληρη η εργατική τάξη θα πρέπει να ορθώσει ένα τείχος αλληλεγγύης και αντίστασης απέναντι σ' αυτές τις επιθέσεις.


Διεκδικούμε την άμεση ανανέωση της σύμβασης του Κ. Καταραχιά. Να σταματήσει κάθε δίωξη εναντίον του συνδικαλιστικού κινήματος των υγειονομικών.


Θα σταθούμε με αποφασιστικότητα στο πλευρό όλων των εργαζομένων στο χώρο της υγείας που δέχονται αυτή τη στιγμή την θρασύδειλη επίθεση της κυβέρνησης και θα διεκδικήσουμε την άμεση ικανοποίηση των διεκδικήσεών τους.

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ




 Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο τεταμένων διαπραγματεύσεων, το Μουσείο Solomon R. Guggenheim στη Νέα Υόρκη υπέγραψε σύμβαση σήμερα, 16 Φεβρουαρίου, με το Local 30, το σωματείο που εκπροσωπεί τους τεχνικούς εγκατάστασης έρων τέχνης (art handlers) του μουσείου και το τεχνικό προσωπικό συντήρησης των εγκαταστάσεων. Η τριετής συλλογική σύμβαση καλύπτει 22 υπαλλήλους του Guggenheim πλήρους απασχόλησης της τεχνικής υπηρεσίας και 145 εποχιακούς υπαλλήλους, προσωπικό που προσλαμβάνεται για την προετοιμασία, εγκατάσταση και συντήρηση εκθέσεων. Η σημερινή συμφωνία περιλαμβάνει αύξηση των μισθών για τους εργαζομένους και νέα πρότυπα διαφάνειας και ισοτιμίας στον προγραμματισμό αλλαγών, στους κανόνες εργασίας και στα επίπεδα εργασίας.

Τα δύο μέρη συμφώνησαν επίσης σε συλλογικά προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους εργαζόμενους. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας προβλέπει ότι, οι εργαζόμενοι που εκπροσωπούνται από το Local 30 (όπως ονομάζεται το σωματείο) που λαμβάνουν παροχές συνταξιοδότησης δεν θα απαιτείται πλέον να πληρώνουν στο πρόγραμμα συνταξιοδότησής τους, αλλά το μουσείο θα συνεχίσει να συνεισφέρει το μερίδιό του.


"Καθ 'όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ήταν σαφές ότι η διοίκηση κατανοούσε το επίπεδο εργασίας που παράγουμε για την υποστήριξη εκθέσεων παγκόσμιας κλάσης, αλλά ότι δεν είχαν καμία πρόθεση να μας αποζημιώσουν δίκαια", δήλωσε ο Bryan Cook, μέλος του σωματείου, μετά τη σημερινή συμφωνία. «Τους πολεμήσαμε και κερδίσαμε μια μέση αύξηση μισθού κατά 10%, μπόνους, ασφάλιση υγείας χωρίς ασφάλιστρα για τις οικογένειες των εργαζομένων, διαφανείς πρακτικές προγραμματισμού, βελτιώσεις στον τομέα της ασφάλειας και αξιοπρέπεια», πρόσθεσε ο Cook. Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ψήφισαν για ένωση του Local 30 με την IUOE (International Union of Operating Engineers) τον Ιούνιο του 2019, συχνά κατηγόρησαν το μουσείο ότι καθυστέρησε σκόπιμα τη διαδικασία και διαπραγματεύτηκε με κακή πίστη.

Πιο πρόσφατα, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο άνοιγμα του μουσείου το Σεπτέμβριο μετά από μήνες κλεισίματος λόγω του COVID-19. Οι εργαζόμενοι υποδέχτηκαν τους επισκέπτες του μουσείου με ένα «φορτηγό διαμαρτυρίας» που έφέρε ψηφιακές οθόνες με μηνύματα που έγραφαν: «Αξίζουμε ένα καλύτερο Guggenheim», «Fair Fair Now» και «#DoBetterGuggenehim». Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, οι καλλιτέχνικές κολλεκτίβες Artists for Workers και Illuminator πρόβαλαν μηνύματα στην πρόσοψη του Guggenheim σε αλληλεγγύη προς το σωματείο και τους εργαζόμενους στο Guggenheim Abu Dhabi. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας πίεσης για μια συλλογική σύμβαση, οι εργαζόμενοι έστειλαν επίσης μια επιστολή στους trustees του Guggenheim, προτρέποντάς τους να ασκήσουν την επιρροή τους στη «απρόθυμη» διοίκηση του μουσείου.

Ο διευθυντής του Guggenheim, Richard Armstrong, δήλωσε: "Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι καταλήξαμε σε συμφωνία με το IUOE Local 30. Είμαι ευγνώμων στους εξειδικευμένους συναδέλφους μας που είναι μέλη του IUOE Local 30 για τη συμβολή τους στην εκπλήρωση της αποστολής του μουσείου. Ανυπομονώ για μια συνεχή παραγωγική σχέση με αυτούς τους ταλαντούχους υπαλλήλους και τους εκπροσώπους των συνδικάτων τους". Για τον Cook και τους συναδέλφους του, η συμφωνία θέτει τα θεμέλια για τη διαπραγμάτευση καλύτερων συνθηκών απασχόλησης στο μέλλον. «Δεν έχουμε λάβει ποτέ αυτό που αξίζουμε, αλλά όλοι αξίζουμε αυτό το συμβόλαιο», είπε. "Είμαι πολύ χαρούμενος και ανυπομονώ να αποκτήσω ακόμη περισσότερα σε 2,5 χρόνια."


 


Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στα Σωματεία των εργαζομένων στην Λυρική Σκηνή στον αγώνα που δίνουν για την εφαρμογή της επιχειρησιακής ΣΣΕ.

Στα τέλη Ιουλίου του 2020 και μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, τα Σωματεία κατάφεραν να υπογράψουν ΣΣΕ με την διοίκηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μετά από 12 ολόκληρα χρόνια από την προηγούμενη ΣΣΕ που είχε υπογραφτεί το 2008. Πέντε μήνες μετά την υπογραφή της κι ενώ υπήρχε η υπόσχεση του υπουργείου Οικονομικών ότι θα προχωρήσει στην επικύρωση της ΣΣΕ, ο υπουργός Οικονομικών αρνείται να αποδεχτεί την παροχή μηνιαίου επιδόματος σίτισης στους εργαζόμενους που αμείβονται με ενιαίο μισθολόγιο. με πρόσχημα την πανδημία.

Σε μία εποχή που η πανδημία εργαλειοποιείται από την κυβέρνηση για την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και την καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, το Υπουργείο Οικονομικών επικαλείται τον ίδιο λόγο για να ακυρώσει την υπογραφείσα Επιχειρησιακή ΣΣΕ. Και μάλιστα σε ένα από τα ελάχιστα θέατρα που συνεχίζουν την πολιτιστική τους δραστηριότητα, σε εργαζόμενους που από το 2012 έχουν υποστεί μείωση αποδοχών άνω του 50%.

  •          Υπερασπιζόμαστε τον θεσμό της Συλλογικής διαπραγμάτευσης
  •          Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
  •          Διεκδικούμε την υπογραφή ΣΣΕ για τους εργαζόμενους του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ



 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                       

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11 / 2 / 2021 , στις 12.00, στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ  στην ΠΑΝΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ συγκέντρωση 

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ  ΣΤΗΡΙΞΗ  ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ  / ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΝΕΟ «ΤΡΟΜΟΝΟΜΟ»/προσυπογράφουμε το κοινό ψήφισμα

 ΄Ενα χρόνο σχεδόν από την αρχή της πανδημίας, η Κυβέρνηση πανηγυρίζει, όταν τόσους μήνες με ευθύνη της, αφήνει ακόμα αθωράκιστο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, που αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό με κόστος την λαϊκή υγεία και τη ζωή του λαού, όταν ένα μέρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων καταστρέφεται ολοκληρωτικά, όταν οι καλλιτέχνες παλεύουν με την εξαθλίωση και βρίσκονται σε  διαρκή  αγωνία επιβίωσης.

 Ο κόσμος της Τέχνης θα πρέπει να μετρήσει τί έκανε και κύρια τί δεν έκανε η Κυβέρνηση για τη στήριξη των ανθρώπων  του Πολιτισμού.

Η Κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε την πανδημία, το φόβο και τις απαγορεύσεις της κυκλοφορίας, για να περάσει σαρωτικά, πολλά και σε σύντομο χρονικό διάστημα, βαθιά αντιλαϊκά μέτρα. Από την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο Λύκειο, και την καταδίκη σε τριετή ανεργία όσων καλλιτεχνών εκπαιδευτικών δεν έφτασε (για πολλούς τενχικούς λόγους και  με ευθύνη της Κυβέρνησης) το παράβολο στο Υπουργείο Παιδείας, τους νέους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση και την υποβάθμιση της παρεχόμενης Παιδείας, στους αντιλαϊκούς νόμους για το ασφαλιστικό σύστημα  και τις ελαστικές- εργασιακές σχέσεις, στη θέσπιση της αστυνομοκρατίας στα ΑΕΙ, στις απαγορεύσεις των διαδηλώσεων και των λαϊκών κινητοποιήσεων, στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην καταστροφή αρχαιοτήτων, στη δημιουργία θεσμών ενίσχυσης της παρέμβασης του επιχειρηματικού κεφαλαίου στην τέχνη  σε βάρος των δημιουργών (ΕKOME , ΑΚΡΟΠΟΛ) κ.α.

Στο διάστημα αυτό, κανένα ζήτημα των καλλιτεχνών δεν περπάτησε  και αυτή ακόμα η αγορά  245 εικαστικών έργων από το ΕΕΤΕ, την οποία χρηματοδότησε η κυβέρνηση συνολικά με 300.000,00 ευρώ,  αφορά μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των εικαστικών καλλιτεχνών που είναι πάνω από 6500. Θέματα κοινωνικής ασφάλισης, κατοχύρωσης εργασιακών δικαιωμάτων,  καλλιτεχνικών διαγωνισμών για τα δημόσια καλλιτεχνικά έργα και την τέχνη στο δημόσιο χώρο,  παρά τις προτάσεις μας, δεν προχώρησαν.

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ σας καλεί να συμμετέχετε στην κινητοποίηση των καλλιτεχνικών φορέων με αιτήματα:

 

 

    Την ουσιαστική οικονομική στήριξη -μέσα από το μητρώο του ΕΕΤΕ- των εικαστικών  καλλιτεχνών που σήμερα δίνουν αγώνα επιβίωσης, για όλο το διάστημα που θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση , είτε έχουν ανάλογο  ΚΑΔ στην Εφορία, είτε βιοπορίζονται με «τίτλους κτήσης». Να οριστεί άμεσα ως περίοδος ισχύος των μέτρων στήριξης όλη η περίοδος της καραντίνας και μέχρι να αρθούν οι επιπτώσεις στον κλάδο μας. Πίστωση στους λογαριασμούς των καλλιτεχνών στην αρχή κάθε μήνα.

    Να ανοίξουν οι πολιτιστικοί χώροι εργασίας των καλλιτεχνών (μουσικές σκηνές, θέατρα, εκθεσιακοί χώροι, Μουσεία,  Καλλιτεχνικές Σχολές, καλλιτεχνικά εργαστήρια στους Δήμους, μαθήματα στα εργαστήρια κλπ) με μέτρα προστασίας της υγείας και ελεγκτικούς μηχανισμούς.

    Διαγραφή χρεών προς Εφορία, Τράπεζες, ΔΕΚΟ για το διάστημα εφαρμογής των μέτρων και για όσους αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν. Να καταργηθούν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος των εργαζόμενων (πλειστηριασμοί, εξώσεις, κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων). Να εξασφαλιστούν με ευθύνη του κράτους σε κάθε εργαζόμενο και στην οικογένειά του τα βασικά αγαθά: εισόδημα, φαγητό, θέρμανση, ρεύμα, τηλέφωνο-ίντερνετ, νερό.

    Να διασφαλιστεί η απόδοση πνευματικών δικαιωμάτων για τους δημιουργούε στο διαδίκτυο

    Διεκδικούμε την άμεση εφαρμογή του νόμου διάθεσης του  1% της δαπάνης δημοσίων κτιρίων και του περιβάλλοντος αυτά χώρου για τη δημιουργία και τοποθέτηση σε αυτά έργων εικαστικών τεχνών / Δημόσιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς για την τέχνη στο δημόσιο χώρο.

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι

 

 

ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΖΗΤΗΜΑ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

 

 

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΝΕΟ «ΤΡΟΜΟΝΟΜΟ»

 

 

Το ΔΣ συνυπογράφει σε κοινό ψήφισμα των καλλιτεχνικών φορέων για τον νέο «τρομονόμο» που βρίσκει την πρώτη εφαρμογή του στα οπτικοακουστικά:

 

 

«Αυτές τις μέρες συζητιέται στη Βουλή  - ψηφίζεται στις 11/02 - , νομοσχέδιο για  την ενσωμάτωση της τροποποιημένης Ευρωπαϊκής οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών στο οπτικοακουστικό τομέα. («ν/σ Λιβάνιου», γνωστό ως «Πέτσα»).

Στο νομοσχέδιο αυτό (άρθρο 8) εμπεριέχεται και εμπλουτίζεται ο ευρωπαϊκός τρομονόμος (άρθρα 187α, 187β – που κυρώθηκε στη Βουλή το 2019). Με βάση το άρθρο 8 απαγορεύεται οποιοδήποτε υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο από δημιουργό - καλλιτέχνη ή ακόμα και από οποιοδήποτε χρήστη «να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος & δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα».