ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ SOLOMON R. GUGGENHEIM ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ



 Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο τεταμένων διαπραγματεύσεων, το Μουσείο Solomon R. Guggenheim στη Νέα Υόρκη υπέγραψε σύμβαση σήμερα, 16 Φεβρουαρίου, με το Local 30, το σωματείο που εκπροσωπεί τους τεχνικούς εγκατάστασης έρων τέχνης (art handlers) του μουσείου και το τεχνικό προσωπικό συντήρησης των εγκαταστάσεων. Η τριετής συλλογική σύμβαση καλύπτει 22 υπαλλήλους του Guggenheim πλήρους απασχόλησης της τεχνικής υπηρεσίας και 145 εποχιακούς υπαλλήλους, προσωπικό που προσλαμβάνεται για την προετοιμασία, εγκατάσταση και συντήρηση εκθέσεων. Η σημερινή συμφωνία περιλαμβάνει αύξηση των μισθών για τους εργαζομένους και νέα πρότυπα διαφάνειας και ισοτιμίας στον προγραμματισμό αλλαγών, στους κανόνες εργασίας και στα επίπεδα εργασίας.

Τα δύο μέρη συμφώνησαν επίσης σε συλλογικά προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους εργαζόμενους. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας προβλέπει ότι, οι εργαζόμενοι που εκπροσωπούνται από το Local 30 (όπως ονομάζεται το σωματείο) που λαμβάνουν παροχές συνταξιοδότησης δεν θα απαιτείται πλέον να πληρώνουν στο πρόγραμμα συνταξιοδότησής τους, αλλά το μουσείο θα συνεχίσει να συνεισφέρει το μερίδιό του.


"Καθ 'όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ήταν σαφές ότι η διοίκηση κατανοούσε το επίπεδο εργασίας που παράγουμε για την υποστήριξη εκθέσεων παγκόσμιας κλάσης, αλλά ότι δεν είχαν καμία πρόθεση να μας αποζημιώσουν δίκαια", δήλωσε ο Bryan Cook, μέλος του σωματείου, μετά τη σημερινή συμφωνία. «Τους πολεμήσαμε και κερδίσαμε μια μέση αύξηση μισθού κατά 10%, μπόνους, ασφάλιση υγείας χωρίς ασφάλιστρα για τις οικογένειες των εργαζομένων, διαφανείς πρακτικές προγραμματισμού, βελτιώσεις στον τομέα της ασφάλειας και αξιοπρέπεια», πρόσθεσε ο Cook. Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ψήφισαν για ένωση του Local 30 με την IUOE (International Union of Operating Engineers) τον Ιούνιο του 2019, συχνά κατηγόρησαν το μουσείο ότι καθυστέρησε σκόπιμα τη διαδικασία και διαπραγματεύτηκε με κακή πίστη.

Πιο πρόσφατα, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο άνοιγμα του μουσείου το Σεπτέμβριο μετά από μήνες κλεισίματος λόγω του COVID-19. Οι εργαζόμενοι υποδέχτηκαν τους επισκέπτες του μουσείου με ένα «φορτηγό διαμαρτυρίας» που έφέρε ψηφιακές οθόνες με μηνύματα που έγραφαν: «Αξίζουμε ένα καλύτερο Guggenheim», «Fair Fair Now» και «#DoBetterGuggenehim». Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, οι καλλιτέχνικές κολλεκτίβες Artists for Workers και Illuminator πρόβαλαν μηνύματα στην πρόσοψη του Guggenheim σε αλληλεγγύη προς το σωματείο και τους εργαζόμενους στο Guggenheim Abu Dhabi. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας πίεσης για μια συλλογική σύμβαση, οι εργαζόμενοι έστειλαν επίσης μια επιστολή στους trustees του Guggenheim, προτρέποντάς τους να ασκήσουν την επιρροή τους στη «απρόθυμη» διοίκηση του μουσείου.

Ο διευθυντής του Guggenheim, Richard Armstrong, δήλωσε: "Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι καταλήξαμε σε συμφωνία με το IUOE Local 30. Είμαι ευγνώμων στους εξειδικευμένους συναδέλφους μας που είναι μέλη του IUOE Local 30 για τη συμβολή τους στην εκπλήρωση της αποστολής του μουσείου. Ανυπομονώ για μια συνεχή παραγωγική σχέση με αυτούς τους ταλαντούχους υπαλλήλους και τους εκπροσώπους των συνδικάτων τους". Για τον Cook και τους συναδέλφους του, η συμφωνία θέτει τα θεμέλια για τη διαπραγμάτευση καλύτερων συνθηκών απασχόλησης στο μέλλον. «Δεν έχουμε λάβει ποτέ αυτό που αξίζουμε, αλλά όλοι αξίζουμε αυτό το συμβόλαιο», είπε. "Είμαι πολύ χαρούμενος και ανυπομονώ να αποκτήσω ακόμη περισσότερα σε 2,5 χρόνια."