ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 2019 - 2021





Στις 19/2/2018 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες αρχαιρεσίες του Σωματείου μας και εκλέχτηκε το απερχόμενο ΔΣ η θητεία του οποίου παρατάθηκε μέχρι της 14/6/2021, λόγο των έκτακτων μέτρων που επέβαλε η πανδημία.

Μέσα σ' αυτά τα 2 χρόνια και 5 μήνες έγινε προσπάθεια να πραγματοποιηθούν οι στρατηγικοί στόχοι που καθορίστηκαν στις ΓΣ του Σωματείου,  όπως η υπογραφή της ΣΣΕ, αλλά και να επιλυθούν μια σειρά από εργασιακά προβλήματα που προκύπταν, τόσο από τις αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων, όσο και από την  στάση της διεύθυνσης του ΕΜΣΤ.

Μέσα σ' αυτό το διάστημα πραγματοποιήθηκαν 19 Γενικές Συνελεύσεις και 33 συνεδριάσεις του ΔΣ.

Το μπλοκ του Σωματείου αποδείχθηκε ένα πολύτιμο εργαλείο στην εξωστρεφή δράση του Σωματείου και στην δημοσιοποίηση των διεκδικήσεων  του Σωματείου, αλλά και τις ενημέρωσης των συναδέλφων για ζητήματα που αφορούσαν τους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες στην Ελλάδα και τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο πως σήμερα έχει ξεπεράσει 31.000 επισκέψεις.  Ταυτόχρονα  το Σωματείο κατάφερε, παρά το μικρό του μέγεθος, να αποκτήσει μια ικανοποιητική προβολή των θέσεων του στα ΜΜΕ, κυρίως σε εφημερίδες (Καθημερινή, Αυγή, Documento, Ριζοσπάστης, Πριν κλπ) αλλά και ιστότοπους (TVXS,  the press project, Monopolis, το περιοδικό, Παντιέρα, πόλη Κ). Σημαντική επιτυχία είχε και το βίντεο του Σωματείου για τα 20 χρόνια του ΕΜΣΤ, που ήρθε ως απάντηση στις απαξιωτικές για τον φορέα δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού στην βουλή, το οποίο έφτασε τις 3.000 προβολές.

Τα βασικά ζητήματα με τα οποία ασχολήθηκε το Σωματείο ήταν:

1.  Η καταγγελία για την παράνομη & καταχρηστική ανάκληση της επιδότησης Ειδικής Παροχής Μητρότητας, στην συνάδελφο Άννα Μυκωνίατη. Με την στάση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στις 8/3/2019 μαζί με τις παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Διοικήτρια του ΟΑΕΔ και το Υπουργείο Εργασίας, πετύχαμε να επιστραφεί η επιδότηση στην συνάδελφο, αλλά να ανοίξει συνολικότερα το ζήτημα της εξαίρεσης των εργαζομένων στα εποπτευόμενα ΝΠΙΔ από την επιδότησης Ειδικής Παροχής Μητρότητας  του ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα μερικούς μήνες μετά να επιλυθεί το συνολικά το θέμα με εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας.

2. Η άμεση αντίδραση του Σωματείου με ανακοίνωση του στην προσπάθεια του ΔΣ του ΕΜΣΤ να στελέχωση την οργανική θέσης του Στελέχους Πολιτιστικής Διαχείρισης με φοιτητές που κάνουν την πρακτική τους άσκηση (πρακτικά ΔΣ ΕΜΣΤ 14/10/19). Για μια ακόμα φορά προβάλαμε την πάγια θέση του Σωματείου μας για την κάλυψη των αναγκών του Μουσείου από προσωπικό με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Η άμεση αντίδραση μας απέτρεψε την εφαρμογή της απόφασης του ΔΣ του ΕΜΣΤ  και έκανε φανερό ήταν δεν θα αποδεχθούμε «ευρεσιτεχνίες» που προωθούν την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία.

3. Με απόφαση της ΓΣ στις 19/12/2018 συγκροτήθηκαν Επιτροπές Εργασίας για την συγκρότηση των θέσεων του Σωματείου για την ΣΣΕ και τον ΕΚΛ. Μέσα από τις συνεδριάσεις των Επιτροπών Εργασίας έγινε μια σοβαρή επεξεργασία των αναγκών και των θεμάτων που απασχολούσαν όλα τα τμήματα του ΕΜΣΤ και οι τελικές προτάσεις για την ΣΣΕ και τον ΕΚΛ επικυρώθηκαν από ΓΣ στις 15/05/2021. Το Σωματείο επικεντρώθηκε στην προσπάθεια για την υπογραφή της ΣΣΕ.  Στις 19/6/2019 κατέθεσε εξώδικη πρόσκληση στο ΔΣ του ΕΜΣΤ για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ΣΣΕ. Παρά την στάση κωλυσιεργίας που κράτησε τόσο το  ΔΣ του ΕΜΣΤ, όσο και ο τότε ΓΓΣΠ και νυν Υφυπουργός Σύγχρονού Πολιτισμού Ν. Γιατρομανωλάκης   στις 15/10/2019 ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις  με την επιτροπή π που είχε ορίσει το ΔΣ του ΕΜΣΤ, οι οποίες κράτησαν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020. Παρά την συμφωνία που επιτεύχθηκε και αφορούσε την συντριπτική πλειοψηφία  των αιτημάτων του Σωματείου για την ΣΣΕ, το ΔΣ του ΕΜΣΤ συνέχισε την παρελκυστική τακτική, αποφεύγοντας να υπογράψει την ΣΣΕ. Χρειάστηκε μια συνεχείς προσπάθεια και πίεση από την μεριά του Σωματείου με διάφορα μέσα ( ανακοινώσεις, δημοσιεύσεις στον τύπο, συνέντευξη τύπου, συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, επερωτήσεις στο κοινοβούλιο, στάση εργασίας στις 14/7/2021, συμβολικές κινητοποιήσεις στις 26/9/2020 & 1/10/2020, παραστάσεις διαμαρτυρίας, υπομνήματα στο ΔΣ του ΕΜΣΤ και στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ), ώστε στις  17/03/2021 να υπογραφεί η ΣΣΕ και μαζί με την  τεχνοοικονομική μελέτη να σταλεί στην Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ. Σήμερα η ΣΣΕ με την  τεχνοοικονομική μελέτη, έχουν προωθηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για περαιτέρω έγκριση και επικύρωση από τον Υπουργό Οικονομικών. Η ΔΟΥ του ΥΠΠΟΑ δεν ενέκρινε το ειδικό επίδομα εναρμόνισης με την ΚΥΑ για το επίδομα ΒΑΕ όπως αυτό ισχύει για τις αντίστοιχες ειδικότητες στο ΥΠΠΟΑ,    δεν ενέκρινε την πληρωμή του ΤΑΧΙ ή την αποζημίωση για βενζίνη για όσους εργαζόμενους κληθούν να εργαστούν από τις 00.00 ως στις 05.00, δεν αποδέχθηκε το αίτημα για την εξαγορά από το ΕΜΣΤ ενσήμων ως 18 μήνες (στρατιωτική θητεία, κύηση και λοχία κλπ) για την εξασφάλιση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, την ίδια αρνητική απόφαση πήρε και για την χορήγηση κάρτας απεριορίστων διαδρομών σε εργαζόμενο που από την οργανική του θέση εκτελεί εξωτερικές εργασίες.  Όσο για το άρθρο 5 που αφορά τις οικονομικές ρυθμίσεις δήλωσε αναρμόδιο να το εξετάσει. Η πολιτική συγκυρία και η έντονη επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, όπως αυτή καταγράφεται από το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, δεν μας αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον της ΣΣΕ. Θα χρειαστεί μαχητική διάθεση και συσπείρωση των εργαζομένων, αν θέλουμε να κατακτήσουμε το σύνολο των αιτημάτων που καταφέραμε να περάσουμε στην ΣΣΕ.

Οι προτάσεις για τον ΕΚΛ τέθηκαν υπόψιν του  ΔΣ του ΕΜΣΤ και του τότε ΓΓΣΠ και νυν Υφυπουργός Σύγχρονού Πολιτισμού Ν. Γιατρομανωλάκη, σε συνάντηση που είχαμε μαζί του τον Φεβρουάριο, χωρίς όμως να πάρουμε κάποια δέσμευση, ή να ξεκινήσει ένας διάλογος για την αναγκαιότητα της αναθεώρησης του ΕΚΛ και το περιεχόμενο της.

4. Με αφορμή το άνοιγμα στο κοινό της μόνιμης συλλογής του ΕΜΣΤ που πραγματοποιήθηκε στις 24/02/2020, το Σωματείο από το Δεκέμβρη του 2019, με ανακοινώσεις και δελτία τύπου, και με κορύφωση την συνέντευξη τύπου που έδωσε στις 21/2/2020, κατάφερε να φέρει στην δημοσιότητα μια σειρά από μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν το ΕΜΣΤ εδώ και πολλά χρόνια. Πέρα από το θέμα της υπογραφής της ΣΣΕ και της  αναθεώρησης του ΕΚΛ, έθεσε:

·   Το θέμα το υποστελέχωσης του Μουσείου και της αναγκαιότητας για αύξηση των οργανικών θέσεων. Επισημάναμε από τότε ότι οι προσωρινές λύσεις που δόθηκαν με την ανάθεση μέσω της ΑΜΚΕ ΟΔΕΜΣΤ σε υπεργολάβους θα μετατραπούν σε μόνιμες και η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού θα παραπεμφθεί στις καλένδες.  

·      Της απουσίας διάρθρωσης και εφαρμογής του οργανογράμματος.

·    Της αναποτελεσματικότητας και της συσσώρευσης μιας σειρά προβλημάτων, που δημιούργησε η επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης για μεταβατική διεύθυνση- φάντασμα.

·    Της άδικης και μεροληπτικής εξαίρεσης των εργαζομένων των ΝΠΙΔ από το επίδομα ΒΑΕ, που παίρνουν οι  αντίστοιχες ειδικότητες στο ΥΠΠΟΑ. 

5.  Μετά από πιέσεις που άσκησε το Σωματείο προς το ΔΣ του ΕΜΣΤ κατατέθηκε αίτημα στον ΑΣΕΠ για την επέκταση των 5μήνων συμβάσεων των συναδέλφων ΙΔΟΧ λόγο των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό, αλλά ήταν μια από τις κινήσεις του Σωματείου, ενάντια στο απαράδεκτο καθεστώς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που ανακυκλώνει την ανεργία και επιβάλει εργασιακές συνθήκες ανασφάλειας.

6. Για το θέμα του επιδόματος ΒΑΕ το Σωματείο προσπάθησε να συντονίσει την δράση του άλλα Σωματεία ΝΠΙΔ εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ (Σωματεία από το Εθνικό Θέατρο, την Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής)  και για το σκοπό αυτό υπόγραψε κοινό υπόμνημα με το οποίο ζητήθηκε συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού. Συμμετείχε επίσης στην  συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το επίδομα ΒΑΕ που διοργανώνει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την Τετάρτη 2/9/2020 στις 9.30 στο Υπουργείο Εργασίας. Η πανδημία και η δυσκολίες που επέφερε στον συντονισμό και την κοινή δράση των Σωματείων, επέδρασσε ανασταλτικά προς αυτό το μέτωπο.

7. Άμεση και αποτελεσματική ήταν η δράση του Σωματείου και σε σχέση με τα ζητήματα της πανδημίας. Στις 12/3/2020 βγάζει ανακοίνωση  με την οποία ζητάει να κλείσουν τα Μουσεία λόγο της πανδημίας. Στις 10/4/2020 καταγγέλλει την εταιρία ΟΡΦΕΥΣ ΒΕΪΝΟΓΛΟΥ ΑΕ, για την απόκρυψη κρουσμάτων covid 19,  την ώρα που στις εγκαταστάσεις είχε μεταβεί προσωπικό του ΕΜΣΤ για εργασίες που αφορούσαν το Μουσείο. Με την άμεση επέμβαση του Σωματείου στις περιπτώσεις που παρουσιάστηκαν κρούσματα, έγιναν οι απαραίτητες απολυμάνσεις και η διενέργεια μοριακών τεστ σε όλο το προσωπικό με έξοδα του Μουσείου. Υπήρχε συνεχής επαγρύπνηση για την εφαρμογή των εγκυκλίων των μέτρων που αφορούσαν την πανδημία, τόσο σε επίπεδο συνθηκών εργασίας, όσο και σε επίπεδο προστασίας των ευπαθών ομάδων.  Μαζί με άλλα Σωματεία διεκδίκησε να μην χρεωθεί καμία ημέρα κανονικής άδειας σε εργαζόμενους γονείς για τις άδειες Ειδικού Σκοπού. Παράλληλα με ανακοινώσεις του στήριξε τον αγώνα των Υγειονομικών για την στήριξη του ΕΣΥ

8. Άμεσή ήταν και η παρέμβαση του Σωματείου στο θέμα της ιδιοκτησίας του κτιρίου του ΦΙΞ  με την ανακοίνωση του προς τον τύπο και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, μπροστά στον κίνδυνο να μειωθούν κατά 10 χρόνια της δωρεάν παραχώρησης του κτιρίου από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ στο ΕΜΣΤ. Μέσα από την δημόσια συζήτηση που ανέκυψε και τις παρεμβάσεις στην βουλή,  αποτράπηκε αυτή η δυσμενής εξέλιξη για το ΕΜΣΤ.

9. Επιβάλλοντας την εφαρμογή  του νόμου 1264 καταφέραμε να κάνουμε μια σειρά συναντήσεων με τους εκπροσώπους του ΔΣ του ΕΜΣΤ για να θέσουμε μια σειρά από εργασιακά προβλήματα που είχαν προκύψει στην καθημερινότητα των εργαζομένων κσι δυσχεραίνανε τις συνθήκες εργασίας. Για μια ακόμα φορά διαπιστώσαμε την κωλυσιεργία  και την αρνητική στάση του ΔΣ του ΕΜΣΤ στην επίλυση των προβλημάτων.

10. Από τον Ιούλιο του 2020  μαθεύτηκε η πρόθεση του ΥΠΠΟΑ και του ΔΣ ΕΜΣΤ να αναθέσει μέσω της ΑΜΚΕ ΟΔΕΜΣΤ στην κυριά Γρέγου την σύνταξη  «οδικού χάρτη για την λειτουργία του ΕΜΣΤ», ενώ είχε διαφανεί από τότε η προειλημμένη απόφαση.  Με απόφαση της ΓΣ στις 14/07/2021 αποφασίστηκε ότι δεν μπορούμε να μετέχουμε σε μια έρευνα της οποίας η μεθοδολογία, οι διαδικασίες και ο στόχος παρέμεναν ασαφής.  Παρόλο που η απόφαση της ΓΣ ήταν σχεδόν ομόφωνη, στην πράξη δεν τηρήθηκε από την μεγάλο μέρος των εργαζομένων που την είχαμε ψηφίσει, αποδυναμώνοντας με αυτό τον τρόπο το ίδιο το Σωματείο.  

11 Το Σωματείο έβγαλε ανακοινώσεις και καλέσματα για συμμετοχή σε όλες τις Γενικές απεργίες που κήρυξε η ΓΣΣΕ & το ΕΚΑ, με στόχο την υπεράσπιση την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.

12. Το Σωματείο μας προσπάθησε με τις μικρές του δυνάμεις να σταθεί στο πλάι όλων των εργαζομένων που δίνουν τις μάχες τους για τα δικαιώματα τους και αντιστέκονται στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Προσπαθώντας να καλλιεργήσει  το πνεύμα της αλληλεγγύης και της συνεργασίας ανάμεσα  στα εργατικά σωματεία.

13. Παράλληλα με την συνδικαλιστική αλληλεγγύη, το Σωματείο ασχολήθηκε και με ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα, από την υλική  στήριξη των εθελοντών πυροσβεστών στις μεγάλες πυρκαγιές της Αττικής τον Αύγουστο του 2019, ως την αλληλεγγύη στο κίνημα των κατοίκων της πόλης του Βόλου.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ