ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ


Συνάντηση του Τομέα Πολιτισμού ΜέΡΑ25 με το σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Ο Τομέας Πολιτισμού του ΜέΡΑ25 συναντήθηκε, άκουσε και συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Υπάρχουν χρόνια προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια και παραμένουν άλυτα από τις εκάστοτε Διοικήσεις του μουσείου αλλά και από τις πολιτικές ηγεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α., υπονομεύοντας εν τέλει το ίδιο το μουσείο και τους καταστατικούς σκοπούς του.

Συγκεκριμένα δεν έχει υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε.), ανάμεσα στην διοίκηση και στους εργαζομένους που προκαλεί έντονα προβλήματα και γεννά αδικίες στις εργασιακές σχέσεις στο Ε.Μ.Σ.Τ., διαιωνίζοντας ένα καθεστώς διακρίσεων μεταξύ των εργαζόμενων στο Μουσείο και συνάδελφων αντίστοιχων ειδικοτήτων που εργάζονται στο ΥΠ.ΠΟ.Α.

Ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση για το επίδομα Βαρέων Ανθυγιεινών που προβλέπεται για συγκεκριμένες ειδικότητες (καθαρίστριες, εργάτες, ηλεκτρολόγοι, συντηρητές/τριες έργων τέχνης κλπ).

Το κυριότερο όμως γεγονός είναι ότι το μουσείο είναι ακέφαλο, χωρίς ουσιαστικό διευθυντή. Από τον Μάρτιο του 2019 το Ε.Μ.Σ.Τ. λειτουργεί έχοντας μεταβατικό Διευθυντή τον κύριο Δ. Αντωνακάκη με τη συνδρομή της κυρίας Σ. Τσιάρα. Αυτή η επιλογή της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Α. (υπό την τέως υπουργό Πολιτισμού κυρία Μ. Ζορμπά) έγινε αποδεκτή και από τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου.

Ερωτήματα γεννιούνται από που προκύπτει ο όρος μεταβατικός διευθυντής καθώς δεν υπάρχει πουθενά στο καταστατικό του μουσείου.

Πως ορίστηκε ο κ. Αντωνακάκης και με ποια προσόντα και κριτήρια παραμένουν άγνωστα.

Που πατάει η υπουργική απόφαση διορισμού των δυο διευθυντών επί Συριζα παραμένει άλυτο.

Γιατί η υπουργός κυρία Λ. Μενδώνη δεν έχει προχωρήσει τον διαγωνισμό για τη θέση του διευθυντή του μουσείου;

Γιατί δεν έχει εκπληρώσει η κυρία υπουργός τη δέσμευση που είχε δώσει σε συνέντευξη τύπου για το δοκιμαστικό άνοιγμα του Ε.Μ.Σ.Τ. με διευθυντή στις 24 Φεβρουαρίου;

Τέλος ρωτάμε αν το κάνει, και είναι παράτυπο σύμφωνα με το καταστατικό του μουσείου να ασκεί χρέη διευθυντή το Δ.Σ του μουσείου;

Όλα αυτά σαν πολιτικό φορέα μας οδηγούν στο να καταθέσουμε επίκαιρη ερώτηση στην κ. Υπουργό για να μας απαντήσει καθώς υπάρχουν πολλά αναπάντητα ηθικά, νομικά αλλά και οικονομικά ερωτήματα.

Ως άνθρωποι του σύγχρονου πολιτισμού αυτά μας θλίβουν αλλά και μας κάνουν να καταλάβουμε ότι υπό την ηγεσία της κ. Μενδώνη και του κ. Γιατρομανωλάκη το μουσείο, άλλα και οι υπάλληλοι του, τελεί σε ομηρία καθώς έχει περιέλθει σε ιδιωτικά συμφέροντα, τακτικές και ατζέντες αφού σκοπίμως δεν τηρείται το καταστατικό του μουσείου. Το μεγάλο πλιάτσικο έχει αρχίσει.

Τομέας Πολιτισμού ΜέΡΑ 25


Πηγή: mera25.gr