ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΔΙΚΑΙΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ Ε.Μ.Σ.Τ.

 

 

Τη στήριξη του ΚΚΕ στις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης εξέφρασε η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ, σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΜΣΤ αποτελούμενη από τον πρόεδρο Κώστα Σβόλη, την ταμία Αγγελική Δελαπόρτα και τον Βαγγέλη Φίλιππα. Στη συνάντηση συμμετείχε και η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ.

 

Οπως τονίστηκε από την αντιπροσωπεία του ΔΣ, το Σωματείο μπορεί να μετρά μόνο δύο χρόνια ζωής αλλά έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα γύρω από ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους. Σημείωσαν ότι ενώ έχουν υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν έχουν γίνει δεκτά ορισμένα οικονομικά τους θέματα, όπως η απόδοση του επιδόματος ΒΑΕ σε κατηγορίες εργαζομένων που το δικαιούνται. Το ίδιο πρόβλημα εντοπίζεται και σε άλλα ΝΠΙΔ εποπτευόμενα από το υπουργείο Πολιτισμού. Αναφέρθηκαν ακόμα στη μεγάλη έλλειψη του προσωπικού για τις ανάγκες λειτουργίας του Μουσείου. Μάλιστα, ενώ το 1/3 των οργανικών θέσεων είναι κενό, η διοίκηση του ΕΜΣΤ επιλέγει να επεκτείνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Μέσω μιας Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας που έχει συστήσει, προχωρά σε απευθείας αναθέσεις σε συνεργεία και εταιρείες, οι οποίες ενοικιάζουν στην ουσία εργαζόμενους, για να καλύψουν πάγιες ανάγκες του Μουσείου. Τόνισαν επίσης ότι δεν έχουν οριστεί προϊστάμενοι τμημάτων και στη θέση τους έχουν διοριστεί 4 σύμβουλοι της καλλιτεχνικής διευθύντριας. Οπως ξεκαθάρισαν, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους γύρω από όλα αυτά τα θέματα. Το ΕΜΣΤ είναι ένα αξιόλογο μουσείο, που θα μπορούσε να προβάλει ολοκληρωμένα τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία και να αναπτύξει διαφορές δραστηριότητες, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα και επιστημονικές εκδόσεις.

 

Από μεριάς του ΚΚΕ σημειώθηκε ότι πολλά από τα προβλήματα που εντοπίζουν και αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του ΕΜΣΤ είναι κοινά σε πολλά ΝΠΙΔ, ακόμα και σε ΝΠΔΔ, ενώ υπάρχει και η γενικότερη αντεργατική πολιτική, η οποία πρέπει να αντιπαλευτεί συλλογικά από το συνδικαλιστικό κίνημα. Γι' αυτό έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο το κίνημα που αναπτύσσεται στον συγκεκριμένο χώρο, αλλά και ο συντονισμός με τους ευρύτερους εργατικούς αγώνες. Τονίστηκε ακόμα ότι το ΚΚΕ στηρίζει όλα τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων του ΕΜΣΤ.

 

Πηγή: www.rizospastis.gr