ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΟΡΦΕΥΣ ΒΕΙΝΟΓΛΟΥ Α.Ε.

Μετά από καταγγελίες για την ύπαρξη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην εταιρεία ΟΡΦΕΥΣ ΒΕΪΝΟΓΛΟΥ ΑΕ, όπου ήδη ένας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του από τον COVID19, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής μαζί με τις δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ. στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας Δυτικής Αττικής προχώρησαν στις 6/4/2020 σε παρέμβαση από κοινού με το ΚΕ.Π.Ε.Κ. Δυτικής Αττικής (Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου).

Η εργοδοσία και ο Ε.Ο.Δ.Υ. δεν ενημέρωσαν τους εργαζόμενους ότι στην επιχείρηση υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, ώστε στη συνέχεια διενεργώντας, ως όφειλαν, τις απαραίτητες εξετάσεις σε όλους να αποφευχθεί η διασπορά του ιού σε έναν χώρο εργασίας, όπου καθημερινά εκατοντάδες εργαζόμενοι φορτώνουν και ξεφορτώνουν εμπορεύματα σε/από δεκάδες φορτηγά.

Ταυτόχρονα η εταιρεία απέκρυψε την πληροφορία και από το ΕΜΣΤ, με το οποίο συνεργάζεται εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα όσοι εργαζόμενοι του Ε.Μ.Σ.Τ. ήρθαν σε επαφή με το προσωπικό της να μην προβούν στις ενδεικνυόμενες ενέργειες για τη διαφύλαξη της δικής τους υγείας, της υγείας των συναδέλφων και των οικείων τους. Αντίθετα όχι μόνο αποσιώπησε την ύπαρξη των κρουσμάτων αλλά και ζήτησε από εργαζόμενους στο Ε.Μ.Σ.Τ.( τόσο την 3η Απριλίου όσο και με εκ νέου e-mail στις 6 Απριλίου) να μεταβούν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας για υποθέσεις του Μουσείου!

Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων της εταιρείας ΟΡΦΕΥΣ ΒΕΪΝΟΓΛΟΥ Α.Ε. και στηρίζουμε το αίτημα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής να γίνει με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας άμεσα το τεστ σε όλους τους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις όπου εργάζονταν οι συνάδελφοί μας που νόσησαν.

Καλούμε το Δ.Σ. του Ε.Μ.Σ.Τ. να ζητήσει τις απαραίτητες διευκρινήσεις από την εταιρεία ΟΡΦΕΥΣ ΒΕΪΝΟΓΛΟΥ Α.Ε., ώστε να διαπιστωθεί αν με τις ενέργειές της έθεσε σε κίνδυνο την υγεία και τις ζωές των εργαζόμενων του Ε.Μ.Σ.Τ.

Είναι προκλητική και επικίνδυνη η στάση της Κυβέρνησης, που κάνει τις πλάτες σε πολλούς εργοδότες σε μεγάλους χώρους δουλειάς προκειμένου να μην τηρούν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του κοροναϊού, και την ίδια ώρα προχωρά σε μια σειρά από αντεργατικές ρυθμίσεις, μετακυλίοντας τα βάρη της πανδημίας στους εργαζόμενους και διασφαλίζοντας την πρόσκοπτη κερδοφορία εργοδοτών και μεγάλων επιχειρήσεων. Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο το γεγονός ότι μοιράζουν χρήματα σε καναλάρχες και κλινικάρχες ενώ ταυτόχρονα αφήνουν το Ε.Σ.Υ. ανοχύρωτο, δεν προχωρούν άμεσα στις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού και αντιμετωπίζουν τους υγειονομικούς ως αναλώσιμους, αφού δεν τους παρέχουν τα απαραίτητα μέσα προστασίας.

Το Σωματείο μας μαζί με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα θα δώσει τη μάχη για την υπεράσπιση της υγείας όλων των εργαζομένων και θα σταθεί απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία που εμφανίζεται ακραία και αχαλίνωτη ακόμη και στις τωρινές συνθήκες της πανδημίας.



Σωματείο Εργαζομένων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης