ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ



Καλούμε την Κυβέρνηση να λάβει υπ’ όψιν της τη φύση της καλλιτεχνικής εργασίας
Παράσταση διαμαρτυρίας στα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας
αντιπροσωπείας του ΔΣ του Ε.Ε.Τ.Ε.


Παράσταση διαμαρτυρίας αντιπροσωπείας του ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος/Ε.Ε.Τ.Ε. -παρά τα απαγορευτικά μέτρα- πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Απριλίου 2020, στις 12.00 το μεσημέρι στο Υπουργείο Οικονομικών και επιδόθηκε υπόμνημα. Παρευρέθηκαν στη συγκέντρωση και σκηνοθέτες αλλά και εκπρόσωποι της ΟΒΣΑ Ο Υπουργός κ. Σταϊκούρας δεν δέχτηκε τους εκπροσώπους των καλλιτεχνών. Στη συνέχεια οι καλλιτέχνες έφτασαν με πορεία στο Υπουργείο Εργασίας και ζήτησαν να συναντήσουν το Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση, ο οποίος επίσης δεν δέχτηκε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους του ΔΣ του ΕΕΤΕ.
Πρέπει να σημειωθεί η δυσαρέσκεια συνολικότερα του καλλιτεχνικού κόσμου από την αντιμετώπιση των τεχνών από την Κυβέρνηση, αφού οι προϋποθέσεις που τίθενται για να λάβει κάποιος την «αποζημίωση ειδικού σκοπού» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα μέτρα που εφαρμόστηκαν κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, είναι πέρα κι έξω από την πραγματικότητα της καλλιτεχνικής εργασίας, της δημιουργίας. Μάλιστα με τους όρους που βάζει, αποκλείει η Κυβέρνηση εκ προοιμίου τους οικονομικά ασθενέστερους!
Η Καλλιτεχνική Δημιουργία καθόλου ΔΕΝ έχει τα χαρακτηριστικά της «επιχειρηματικής δραστηριότητας», παρά μόνον ως προς την προσπάθεια του καλλιτέχνη να επιβιώσει από αυτήν. Άρα από τη φύση της δεν μπορεί να έχει τις ίδιες προϋποθέσεις στο «δικαίωμα αποζημίωσης».
Τα καλλιτεχνικά έργα απαιτούν πολύ χρόνο, έρευνα, μελέτη προκειμένου να δημιουργηθούν, και ένα πολύ μικρό μόνο μέρος αυτών των έργων βρίσκει το δρόμο της αγοράς.. Δεν διακινείται η Τέχνη όπως τα άλλα αγαθά. Η διάθεση των καλλιτεχνικών έργων και υπηρεσιών είναι όχι μόνο περιστασιακή αλλά και γίνεται με μεγάλη χρονική απόσταση η μια από την άλλη και αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκφραστεί στους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η Κυβέρνηση για την απόδοση της «αποζημίωσης ειδικού σκοπού».
Καλούμε την Κυβέρνηση να λάβει υπ’ όψιν της τη φύση της καλλιτεχνικής εργασίας (της Τέχνης που τόσοι πολλοί αναγνώρισαν το ρόλο και τη σημασία της ειδικά στις συνθήκες αυτές που ζει το τελευταίο διάστημα η Ελληνική κοινωνία),
ΚΑΙ
• Με ειδική νομοθετική πράξη να θεσμοθετήσει η Κυβέρνηση την «αποζημίωση ειδικού σκοπού» ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΝΠΔΔ), αλλά και όλους τους άλλους καλλιτένες δημιουργούς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 



το Δ.Σ. του Ε.Ε.Τ.Ε.